Odpadové hospodárstvo

Sú to nespracované zostatky surovín, neskonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného, ale i živočíšneho pôvodu, patria sem aj šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, papierové vrecko znečistené potravinami živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, potraviny po dobe spotreby alebo lehote minimálnej trvanlivosti alebo potraviny inak znehodnotené, použitá papierová vreckovka a servítok a v malom množstve aj drevitá vlna, triesky, hnedá lepenka či novinový papier použité pri manipulácii s potravinami.

Pri správnej ekologickej likvidácii dochádza k zhodnoteniu odpadu, čím sa táto surovina premieňa na využiteľnú energiu. Tento odpad často končí na skládkach, či v spaľovniach – čo je nielen energetickým plytvaním, ale aj porušením európskej legislatívy,