Potraviny po dátume spotreby
Staré potraviny, potraviny po dobe minimálnej trvanlivosti, potraviny po dátume spotreby, či potraviny po záruke.
Pri správnej ekologickej likvidácii dochádza k zhodnoteniu odpadu, čím sa táto surovina premieňa na využiteľnú energiu. Tento odpad často končí na skládkach, či v spaľovniach – čo je nielen energetickým plytvaním, ale aj porušením európskej legislatívy, ktoré vedie k vysokým pokutám. Z jednej tony kuchynského či potravinového odpadu sa v bioplynovej stanici vyrobí v priemere až 1,2 MWh elektrickej enegrie. Vďaka takémuto spracovaniu sa z odpadu stáva ekologický energetický zdroj. Pri skládkovaní či spaľovaní nie je odpad žiadnym spôsobom energeticky zhodnotený a výrazne zaťažuje životné prostredie.
Potraviny, ktoré podliehajú dátumu spotreby a nestihli sa spotrebovať je nutné zlikvidovať podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu.